Sonaravni samooskrbni vrtovi

2012-06-02 13.10.25

Več o poligonu sonaravnih vrtov…

Na poligonu sonaravnih vrtov so prikazani sonaravni načini pridelave pridelkov: Ekološki, Biodinamični , Permakulturni ter Klasični način..

Seveda tudi pri klasičnem načinu ne uporabljamo pesticidov in herbicidov, vzpostavi se posaditev kot so jo imele naše babice; klasično samooskrbno njivo, na kateri je dovolj pridelka za celo družino, pa še za domače živali ostane … Trditev da je na 60m2 dovolj zelenjave za štiričlansko družino se na Gainem ekološkem vrtu kaže vsak teden znova, ko pobiramo pridelke, saj rastline obilno rodijo.

V nasadu avtohtonih zelenjadnic so posajena semena, ki so pridelana v Sloveniji. Na »Fižiolovi njivci« je več kot 50 vrst fižolov .Videti je kako priti od pečke priti do drevesa.

Prisotna so tudi zelišča saj so v okviru Poligona zasajena v skoraj enaki zasedbi kot je opisano v Zamolčanih skrivnosti začimb, ter na gredici vrta aromatičnih rastlin iz Žalca, kjer vzpostavljajo naravno ravnovesje..

Kje so prednosti in kje slabosti, kaj priporočate sedaj, ko redno spremljate dogajanja na Poligonu sonaravnih vrtov: Enotnega recepta ni. Vsak človek se praviloma odloča sam, glede na to, katera veja mu je blizu in kaj želi, ko nastopi odločitev koliko časa , sredstev in pozornosti je pripravljen vložiti v svoj vrtiček.

Naše dosedanje izkušnje so pokazale, da je na ekološkem vrtu največ pridelkov, tudi klasična posaditev se dobro obnese potrebuje pa čas za okopavanje, zalivanje…

Največ metuljčkov, pikapolonic, čebel, črmljev je na biodinamičnem vrtu, permakulturne gredice pa se najbolje obnesejo v ekstremnih razmerah, ko je obdobje dežja ali suše, pridelki pa izjemno okusni.