Zeliščni vrt

Holzer 2012 (16)

Vsa zelišča in zdravilne rastline vsebujejo učinkovine, ki dajejo rastlinam karakter. Ljudem,živalim in naravi pomagajo pri vzpostavitvi zdravja in naravnega ravnovesja, kar v zadnjem času ponovno spoznavamo. Zelišča in začimbe imajo pomembno mesto v medicini, kozmetiki in kulinariki. Izvrsten vonj zelišč in lepota pa nista dovolj. Potrebno je poznati lastnosti zdravilnih rastlin in zelišč, možnosti in načine uporabe. Tako bo odločitev, katero zelišče uporabiti, lažja.

Na Poligonu sonaravnih vrtov imajo zelišča pomembno mesto. Zasaditev ekoloških sadik zdravilnih zelišč smo izvedli po priporočilih strokovnjakov iz IHPS Slovenije – Vrta zdravilnih zelišč, vodjo mag.Natašo Ferant. V sodelovanju s projektom Skupaj za zdravje človeka in narave izvajamo zanimiva izobraževanja in oglede vrtov. Sanja Lončar je avtorica številnih knjig v iskanju poti do zdravja – Ščepec rešitve: Zamolčane moči začimb, Preverjene naravne rešitve in druge. Na zanimiv način podaja teoretični del izobraževanja v predavalnici, praktični del izobraževanj pa poteka med zelišči in zdravilnimi rastlinami, kjer udeleženci vonjajo, okušajo, ugotavljajo, kaj je najboljšega zanje in se seznanjajo z uporabo zelišč.

Pomembno mesto imajo v La Viti samonikla zelišča. Zelišča so posajena tudi v kombinaciji z vrtninami na gredicah, kjer skrbijo za naravno ravnovesje.